PanStadia & Arena Management Magazine is the undisputed world leader for the business of stadia, arenas, sporting events and venues on a global scale.

Lancashire County Cricket Club’s new Pavilion ready for Australia Test

Lancashire County Cricket Club has opened The Pavilion to complete its £32 million ground redevelopment. Previously completed phases include The Point and a player and media centre.

In 2008, the club approached BDP to develop a masterplan for the cricket ground and wider area to redevelop the facilities to safeguard the future of international cricket in the north west of England. The radically enhanced Pavilion reinstates the historic 1895 building at the heart of the ground and provides new facilities for members and new club offices.

The design removes post-war extensions which cluttered the much-loved old building, sensitively intertwining a new steel-framed red brick and glass extension with the original distinctive red brick and sandstone facade and iconic turrets.

The new building has a double-height glazed frontage and reception space and people can move through the building via a new circulation system of stairs and lifts. The existing spectator concourse at the rear of the reception is rebuilt and enhanced with a glass fronted museum and club shop.

The former players’ dressing room on the second floor is reworked for hospitality space, while new third and fourth floor levels include hospitality suites between the turrets. The boxes also have external balconies and offer unparalleled views out over the cricket to Manchester, the Pennines and beyond.

Gavin Elliott, chairman of BDP’s Manchester studio, said:

The Pavilion is the emotional heart of the cricket club, and throughout the design process we have worked with the club to ensure we strike a balance between creating a state-of-the-art sporting venue that respects the emotional attachment many have for the ‘old’ Pavilion. The Pavilion has been restored to its rightful place as the physical and symbolic centrepiece of the new ground.

During the redevelopment temporary supports were used in the new spectator stands. These will be removed by building contractors Morgan Sindall to remove any viewing restrictions.

Photos: Daniel Hopkinson.

Building: Lancashire County Cricket Club Location: Manchester Architect: BDP

Lancashire’s new Pavilion preserves the old.

01 lancs redev rend aerial